Geneeskruid

Natuurlijke geneeswijzen

Kruiden

Kruiden
Mijn grote liefde op het gebied van de natuurgeneeskunde is de kruidengeneeskunde. ‘Tegen alles is een kruid gewassen’ is een oude uitdrukking en ik pas dat principe letterlijk in mijn praktijk toe. Ik zoek naar het kruid dat past bij de persoon die bij me komt of dat het beste past in de situatie van dat moment.

Ik heb van veel kruiden een beeld opgebouwd door ze op een bepaalde manier te bestuderen. Ik probeer tijdens mijn consulten te zoeken naar de kern van wat er aan de hand is met iemand. Dit levert voor mij ook een bepaald beeld op. Die verschillende beelden vergelijk ik met elkaar. Het kruid dat in beeld het meest overeenkomt met wat ik zie bij de patiënt is het kruid dat bij deze persoon helpt het genezingsproces in gang te zetten. Dit is werken volgens het simili-principe. Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde had het voor het eerst over het op deze manier werken. In de homeopathie werkt men ook met dit uitgangspunt: het gelijke geneest het gelijkende.

Wat zijn kruiden?
Met kruiden bedoel ik geneeskrachtige planten en dat kunnen ook bomen en struiken zijn of wieren. Iedereen kent wel de lavendel, pepermunt en kamille en weet dat die lekker ruiken en toegepast worden in kruidenthee, douchecremes, zalfjes etc. Ik ga er van uit dat heel veel bomen en planten geneeskracht bezitten. Mijn kennis van planten heeft zich door de jaren heen steeds uitgebreid en ik heb veel kruiden bestudeerd en me eigen gemaakt.

De toepassing van kruiden in de geneeskunde is al zo oud als de mensheid zelf en blijft van grote waarde. Nog steeds wordt door de reguliere geneeskunde gebruik gemaakt van planten. Voor het maken van hartmedicijnen wordt het vingerhoedskruid gebruikt. De aspirine van nu is ontstaan door stoffen uit wilgenbast te halen en die synthetisch na te maken.

Waarom liever het kruid?
Ik schrijf liever wilgentinctuur voor dan aspirine en dat komt door de werking en de bijwerkingen. Wilg heeft een pijnstillend effect maar ook een bloedzuiverend effect en het is een goede vochtregulator. Doordat er niet alleen salicine (de werkzame stof die synthetisch nagemaakt wordt) in zit maar ook nog andere werkzame stoffen is de werking van de wilg evenwichtiger dan de werking van aspirine. Synthetisch acetylsalicylzuur werkt heel sterk en verdrijft de pijn maar heeft geen genezend effect. Daarnaast moet je bij regelmatig gebruik oppassen voor bijwerkingen. Je bent dus wel tijdelijk van de pijn af maar het is maar je vraag of je er ook beter van wordt.

Vingerhoedskruid is een kruid waar je heel voorzichtig mee moet zijn omdat je daar maar heel weinig van kan gebruiken, bij een hoge dosering is het schadelijk. Het vingerhoedskruid is bijvoorbeeld wel veilig te gebruiken als bloesemremedie.

Op beeld voorschrijven
Een andere reden waarom ik graag kruiden voorschrijf  is dat je een kruid voor kunt schrijven niet vanwege de inhoudsstoffen die erin zitten maar vanwege het karakter of het wezen van de plant. Als je onderzoekt hoe een plant eruit ziet, hoe en waar hij groeit, hoe hij bloeit, op welke manier hij zijn plaats heeft in zijn plantenfamilie, welke dieren hij aantrekt, hoe hij ruikt, smaakt, voelt etc. kun je er een bepaald beeld van opbouwen. Ik doe dit volgens een methode die ik zelf “de volledige signatuur” heb genoemd. Dit is het onderwerp waar ik op afgestudeerd ben. Naast signatuurleer onderzocht ik daarvoor ook de fenomenologie en plantenonderzoek via mythisch contact met planten.

Wanneer je op beeld voorschrijft vergelijk je het wezenlijke van de mens die je voor je ziet met het wezenlijke van de plant. De plant die je voor iemand uitkiest brengt als het goed is datgene wat bij die mens uit evenwicht is weer in balans.

Lees verder:

Griekse Alant