Op zaterdag 3 september was ik op de open dag van Groei en bloei afdeling Nijmegen. Ik stond daar achter een kraam waar ikĀ vergeten groenten onder de aandacht van de bezoekers bracht. De open dag werd gehouden in de wijngaard De Plack in Groesbeek. Het was prachtig weer die dag en ik vond het erg leuk om mensen te kunnen laten proeven van een aantal “vergeten” planten.
Verrassend was vooral het zevenblad. De meeste mensen hebben het niet graag in hun tuin, maar bijna iedereen vond het wel erg lekker in de pesto en ook de zevenbladsoep vonden veel bezoekers goed smaken.
Zoals beloofd hier de recepten!
Vergeten groentesoep
- 2 grotere of 3 of 4 kleine aardperen
- een stuk of 4 kleine worteltjes (bospeen) in schijfjes gesneden
- 1 halve kleine prei fijn gesneden
- het loof van 1 of 2 bieten; alleen de frisse groene delen en rode stelen in stukjes gesneden
- klein stukje courgette in grove lucifers gesneden
- een stuk pompoen in grove lucifers gesneden
- verse tijm
- beetje echte boter of cocosolie
- versgemaken zwarte peper en zout
Smelt de boter of cocosolie in een pan en voeg de prei, tijm, pompoen en worteltjes toe. Bak terwijl je roert op een laag vuurtje en voeg na een paar minuten water toe tot het groentemensel onder staat. Daarna schil je de aardperen, snijd ze in plakjes en voeg ze toe aan de nu kokende soep. Voeg na 5 minuten het gesneden bietenloof en de courgette toe. Nog een paar minuten doorkoken en de soep proeven en op smaak brengen met peper en zout en eventueel meer water.
Zevenbladsoep
- zevenblad
- ui
- kruidenroomkaas
- aardappel
- bouillonpasta (herbamare vogel) of kruidenbouillonblokje
- roomboter
- peper
Pluk een vergiet vol jonge takjes zevenblad; de stelen moeten soepel aanvoelen en het blad moet er fris groen uit zien. Snijd de ui fijn en fruit in een beetje roomboter. Voeg de in kleine blokjes gesneden aardappel toe en fruit even mee. Voeg water toe tot het aardappel-uimengsel onder staat en laat dit 5 minuten koken. Voeg de fijn gesneden zevenblad toe en laat meekoken. Bouillonpasta of blokje, kruidenroomkaas en extra water toevoegen. Mix de soep met de staafmixer en proef en breng op smaak met zwarte peper ( en meer water, meer bouillion, meer roomkaas).
Brandnetelsoep
- brandneteltoppen (in het voorjaar brandnetels en door het jaar heen de nieuw gegroeide toppen bv na snoeien of maaien)
- aardappel
- room
- ui
- knoflook
- bouillonpasta (herbamare) of kruiden/groentebouillonblokje
- peper, zout
Bak de gesneden ui en de knoflook in wat boter en voeg de in kleine blokjes aardappel toe. Doe er wat water bij en laat even doorkoken. Was de brandneteltoppen in heet water en snijd ze fijn. Voeg de brandnetels toe en laat kort meekoken. Dan maak je als de aardappel gaar is alles fijn met een staafmixer en voegt wat room toe en wat extra water om de soep op gewenste dikte te krijgen en daarna maak je de soep verder op smaak met bouillonpasta en peper.
Rode bietensoep van Mientje
- rode bieten
- azijn
- bouillonblokje
- laurierblad
- room
Zet een pan op met water en doe daar een klein scheutje azijn bij en een laurierblad.
Rasp de rauwe biet met een fijne rasp en voeg die meteen toe aan het kokende water. De hoeveelheden zijn een beetje moeilijk te geven maar ik denk zo ongeveer 2 bieten van gemiddelde grootte per liter soep. Voeg bouillonblokje toe en op het laatst als de biet gaar is de room
Zevenbladpesto
- jonge zevenblad stengels en blad, ongeveer een handvol
- 100 gr pijnboompitten
- 100 gr pecorinokaas of parmezaanse kaas
- klein teentje knoflook
- olie
- zwarte peper
Rooster de pijnboompitten en maal ze samen met de fijngemaakte knoflook, kaas en het gewassen zevenblad. voeg goede kwaliteit zonnebloemolie of olijfolie toe tot de gewenste dikte bereikt is. voeg zwarte peper naar smaak toe.
Salieboter
- roomboter
- verse salie
- peper en zout
Neem bv 100 gr boter en laat die even op kamertemperatuur komen. Pluk een paar toppen salie; gewone of paarse kunnen in elk geval allebei goed erin. Snijd de salie in fijne stukjes en prak door de boter met wat zwarte peper en zout. Laat de boter een tijdje staan zodat de smaak van de salie er goed in kan trekken.
Kervelfeta
- feta
- (turkse) yoghurt
- verse kervel
- peper
Meng feta en (turkse) yoghurt door elkaar; ik had erg zoute feta en heb daarom haf feta, half yoghurt gedaan en het resultaat was nog steeds erg zout maar je moet even proeven wat je lekker vindt qua zoutheid. Snijd de kervel fijn en meng door de feta en voeg peper toe naar smaak.
Gele bietensalade
- gele biet
- mayonaise
- (turkse) yoghurt
- verse tijm
- peper, zout
Rasp de gele biet met de fijne rasp. Voeg wat mayonaise en yoghurt toe en de tijm en de peper en zout en meng goed en proef even of de verhoudingen goed zijn.